For henvendelser, kontakt Human Rights House Foundation på e-post: hrh@humanrightshouse.org
Ytringsfrihet
Yahoo! og nettsensur i Kina
Yahoo! Inc. risikerer å bli medskylding i menneskerettighetsovergrep hvis selskapet fortsatt lar seg binde av en ed om selvdisiplin på internett. Yahoo har bl.a. forpliktet seg til å blokkere det myndighetene mener er "skadelig" informasjon. (Human Rights Watch, 9.8.02) Gå til »
Sensur og patriotisk journalistikk
Da den amerikanske presidenten erklærte krig mot terrorisme, utløste han samtidig en myndighetenes krig mot pressen. I USA svarte de toneangivende mediene på angrepet med å overgi seg frivillig. Det var ikke amerikanske journalisters og redaktørers «finest hour», skriver Arne Strand. (Dagsavisen, 22.5.02) Les »
Tunisia: Løslat redaktør i nettavis
Human Rights Watch ber om at Zouhair Yahiaoui blir løslatt. Yahiaoui skal ha blitt arrestert fordi myndighetene fant ut at han var redaktør og skribent for nettstedet Tunezine, som har vært et fristed for kritikk av den undertrykkende regjeringen. Yahiaoui skal være den første tunisier som blir arrestert for å benytte sin ytringsfrihet på internett. (Human Rights Watch, 7.6.02) Gå til »
FBI-reform truer journalisters arbeide
USAs regjering gjennomfører FBI-reformer som tillater agenter å avlytte telefoner og snappe opp e-post under etterforskninger knyttet til kampen mot terrorisme. Reporters Without Borders mener reformene truer ytringsfriheten og journalisters rett til å beskytte kildene sine. (Reporters Without Borders, 4.6.02) Gå til »
Berlusconis mediemassakre
Etter en blodig og diktatorisk prosess synes Silvio Berlusconis mediemakt i Italia å være uinnskrenket. Men det italienske demokratiet har betalt en høy pris, skriver Kjetil Lismoen. (Morgenbladet, 31.5.02) Les »
Medienes frihet i Albania er fortsatt begrenset
Mediene i Albania er langt fra frie, sier Human Rights Watch i en ny rapport. Til tross for fremskritt risikerer journalister fortsatt trakasering, fysiske angrep og injuriesøksmål, spesielt når de er kritiske til offentlige tjenestemenn. (Human Rights Watch, 13.6.02) Gå til »
Lokal rettferdighet i Rwanda
Mens verdens oppmerksomhet rettes mot den Internasjonale Straffedomstolen vil Reporters Without Borders følge rettsaker mot journalister ved tradisjonelle stammedomstolene i Rwanda. Gå til »
Når dokumentaren saksøkes
Fire større injuriesøksmål mot fjernsynsredaksjoner står for døren. Erstatningskravene er høyere enn hva man har vært vant til og NRK opplever i tillegg krav om fengselsstraff. Utfallet av sakene kan få stor betydning for pressefriheten, skriver Siss Vik. (Morgenbladet, 5.4.02) Gå til »
Fri presse eller hungersnød?
En sensurert presse kan ofte være vesentlig for om et land som Zimbabwe havner i sultkatastrofe eller ikke, skriver Thomas L. Myhrvold-Hanssen. (Klassekampen, 21.3.02) Les »
Fire års arbeidsleir for ytring om miljøproblemer
Amnesty International adopterer den russiske journalisten og miljøforkjemperen Grigory Pasko som samvittighetsfange. - Dommen mot Pasko er et brudd på hans ytringsfrihet, sier organisasjonen. (Amnesty International, 7.1.2002) Gå til »