For henvendelser, kontakt Human Rights House Foundation på e-post: hrh@humanrightshouse.org
Flyktninger
Flyktningers rettigheter ikke tema på FNs rasismekonferanse
Human Rights Watch fordømmer beslutningen de deltagende statene har tatt i forbredelsesmøtet foran FNs verdenskonferanse om fjerne alle henvisninger til Flyktningekonvensjonen av 1951 fra handlingsplanen. Det er temmelig ironisk at man en uke etter å ha feiret 50 års dagen for Flytkningekonvensjonen velger å ignorere den ved Human Rights Watch fordømmer beslutningen de deltagende statene har tatt i forbredelsesmøtet foran FNs verdenskonferanse om fjerne alle henvisninger til Flyktningekonvensjonen av 1951 fra handlingsplanen. Det er temmelig ironisk at man en uke etter å ha feiret 50 års dagen for Flytkningekonvensjonen velger å ignorere den ved Verdenskonferansen, sier Human Rights Watch. (Human Rights Watch, 06.08.01) Les »
Ansatt i Flyktningerådet omkommet i bilulykke
En av Flyktningerådets ansatte omkom i går i en tragisk bilulykke i Makedonia. Den ansatte var medlem av Flyktningerådets beredskapsstyrke og sekondert til den europeiske observatørstyrken EUMM på oppdrag fra UD. (Flyktningerådet, 20.07.01) Les »
Slakter Norges behandling av Kosovo-flyktninger
Norske myndigheter får sviende kritikk for sin tilbakevendings-politikk. Tunge organisasjoner mener Norge bryter med FNs anbefalinger for tilbakevending til Kosovo. Sykdommene til Diarta Bytyqi (3) og Alma Bujupi (12) er eksempler på lidelser som ikke blir tatt nok hensyn til. (Agderposten, 08.06.01) Les »
Kongoflyktninger håper på FN
Mer enn 2,1 millioner kongolesere er på flukt fra krigen i hjemlandet. De overlever i jungelen, på gaten, hos kjente og hos ukjente. (Aftenposten, 01.05.01) Les »
Utsettelse av retur av flyktninger fra Kosovo
Amnesty International Norge, Den norske Helsingforskomité, NOAS, Norsk Folkehjelp, Redd Barna og Flyktningerådet vil med dette oppfordre Regjeringen til å følge de sterke anbefalingene fra FN-administrasjonen i Kosovo (UNMIK) om å innstille returen av flyktninger fra Kosovo inntil våren 2001. Kapasiteten på mottak av hjemvendte flyktninger er nå sprengt, og FN-administrasjonen har ikke ressurser til å ivareta humanitære behov for ytterligere tilbakevendte. (Den norske Helsingforskomité, 18.10.00) Gå til »
Guinea: Flyktninger må velge hvor de vil dø
Flyktninger fra Sierra Leone står i dag overfor valget om de vil dø i Guinea eller Sierra Leone. Myndighetene i Guinea har satt igang aksjoner for å jage flyktninger tilbake over grensen. Amnesty International ber de internasjonale styrkene som befinner seg i Sierra Leone om å beskytte flyktningene. (Amnesty International, 05.04.01) Gå til »
Flyktningene på Balkan må ikke glemmes
Både Kroatia og Den føderale republikken Jugoslavia har gjennomgått betydelige politiske endringer, utviklingen går i positiv retning. Men situasjonen for minoritetene i Kosovo er uholdbar. For de "gamle flyktningene" i Serbia er tiden i ferd med å renne ut, skriver generalsekretærene i fem norske hjelpeorganisasjoner, Setinar Sørlie i Flyktningerådet, Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp, Halle Jørn Hansen i Norsk Folkehjelp, Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors og Gro Brækken i Redd Barna. (Aftenposten, 04.04.01) Les »
Pakistan klandres for nød i flyktningeleir
FN anklager Pakistan for å bryte en avtale om å sikre tilstrekkelige forsyninger med mat og medisiner til afghansk flyktningeleir. (BBC, 04.04.01) Les »
FN-leder nektet besøk i "verdens verste flyktningleir"
Jalozai, hvor 80.000 afghanske flyktninger er samlet etter å ha flyktet fra tørke og krig, fikk ikke sett Kofi Annan som ble nektet innsyn i leiren. (The Independent, 13.03.01) Les »
Summariske avslag på kosovo-flyktningenes søknader
Helsingforskomiteen mener at Utlendingsdirektoratets avslag på flere av Kosovo-flyktningenes asylsøknader bryter med retningslinjene fra FNs Høykommissær for flyktninger og at sterke menneskelige hensyn blir oversett. I et brev til kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad ber komiteen om at Utlendingsnemda legger FNs retningslinjer til grunn i behandlingen av ankesakene. (Den norske Helsingforskomité, 08.03.01) Gå til »