TEMA > Slaveri

Når vi hører ordet slaveri tenker de fleste av oss på gamle dager, og slavehandelen og slaveriet i de europeiske koloniene og i Nord- og Sør-Amerika i kolonitiden. Denne tradisjonelle formen for slaveri, dvs. der ett menneske har juridisk eiendomsrett over et annet, og rett til å selge den andre videre, ble forbudt de fleste steder i Europa og Amerika innen utgangen av 1800-tallet, og er i dag forbudt over hele verden.

FN-paktens § 4 forbyr enhver form for slaveri. Allikevel er moderne former for slaveri veldig utbredt. Det er sannsynlig at noen av produktene du bruker til daglig er produsert av mennesker som i praksis er slaver, f.eks. sukker fra Den Dominikanske Republikk, sjokolade fra Elfenbenskysten eller binders fra Kina. Og dette er bare noen eksempler.

Forbud mot slaveri er en av de eldste menneskerettighetene som er vedtatt internasjonalt. To sentrale overenskomster om forbud mot slaveri er:

Norge har begge disse overenskomstene.

Kampen mot slaveri var også en av de første menneskerettighetssakene. For eksempel er Anti-slavery International, som ble stiftet i 1839, verdens eldste menneskerettighetsorganisasjon.

Det er vanskelig å få et klart bilde av omfanget av slaveri i dag. Det eneste som er sikkert er at det er svært utbredt. Per i dag anslår organisasjonen iAbolish at 27 millioner mennesker i verden er fanget i en eller annen form for slaveri (forsiktig estimat). Slaveriet rammer i stor grad de aller fattigste og mest sårbare gruppene. Kvinner og barn er spesielt utsatt.

Moderne former for slaveri:

Gjeldsslaveri: Det at en persons arbeidskraft blir stilt som sikkerhet for lån. Lånet kan være så lite som f.eks. medisiner til et sykt barn. Høye renter på lånet gjør at mange aldri klarer å nedbetale gjelden, og ofte blir den ført videre i generasjoner. Dette er den mest utbredte formen for slaveri.

Tvangsarbeid: Berører personer som er ulovlig ansatt og tvunget til å arbeide, for det meste under trussel om vold eller annen straff. De det gjelder blir ofte lokket med løfter om en god jobb, men ender som slaver f.eks. som hushjelper eller i sex-industrien.

I mange tilfeller er disse menneskene ofre for trafficking. Trafficking involverer transport av mennesker innen et land eller over landegrenser ved trusler, vold eller bedrag med det formål å tvinge dem til å arbeide, ofte under slavelignende forhold. Kvinner og barn er mest utsatt.

De verste typene barnearbeid: Berører barn som blir utnyttet til å arbeide, eller som arbeider under farlige forhold. Noen eksempler er prostitusjon og salg av barn, barnesoldater, og hardt arbeid i f.eks. jordbruk, gruver og som hushjelper.

Se tema barnearbeid.

Tvangsekteskap: Berører jenter og kvinner som blir giftet bort uten å ha noe valg. I mange tilfeller utsettes de også for vold.

Tradisjonelt slaveri: Involverer kjøp og salg av mennesker. Ofte er de blitt bortført, arvet, eller gitt som gaver.

Kilder:
www.iabolish.com/today/factsheet.htm
www.unhchr.ch/html/menu3/b/30.htm
www.unhchr.ch/html/menu3/b/f2sc.htm
http://undervisning.ms.dk/
www.fn-sambandet.no/article/articleview/384/
www.unhchr.ch/html/menu6/2/fs14.htm
www.unescobkk.org/culture/trafficking/GraphWorldwide.pdf
www.antislavery.org/homepage/antislavery/modern.htm


Verdenserklæringen

§ 4: Ingen må holdes i slaveri eller trelldom. Slaveri og slavehandel i alle former er forbudt.

Fakta

  • Gjeldsslaveri berører minst 20 millioner mennesker.
  • Det er blitt anslått at mellom 700.000 og 4 millioner mennesker blir ofre for trafficking hvert år.
  • På verdensbasis er det over 300.000 barnesoldater under 18 år.
  • I De Forente Arabiske Emirater er asiatiske og afrikanske gutter ned til fire år blitt brukt som kamelryttere i kamelveddeløp. De minste blir bundet fast til kamelene så de ikke faller av. Selv om myndighetene i landet har forbudt denne typen barnearbeid, foregår det fortsatt.