TEMA > Kvinner

Internasjonal avtale som er juridisk forpliktende for de stater som har ratifisert eller tiltrådt den.Konvensjon om å avskaffe alle former for diskriminering mot kvinner, eller Kvinnekonvensjonen som den gjerne kalles, ble vedtatt av FNs Generalforsamling i 1979. Per november 2003 har 174 land - 90% av alle medlemslandene i FN - Erklæring fra en stat om at den vil gjennomføre bestemmelsene i en konvensjon. Gjennomføringen kan enten skje ved at konvensjonen blir innlemmet i statens lover eller ved at man sørger for at statens lover er i samsvar med konvensjonen.ratifisert den. Over 20 år etter at ble vedtatt kan vi allikevel slå fast at det fortsatt er langt fram til målet om like rettigheter for kvinner og menn i verden.

§ 1 i definerer diskriminering av kvinner som "enhver kjønnsmessig sondring, utelukkelse eller innskrenkning som har virkning eller formål å svekke eller utelukke anerkjennelsen, utnyttelsen eller utøvelsen av kvinners menneskerettigheter og grunnleggende friheter på det politiske, økonomiske, sosiale, kulturelle, sivile eller ethvert annet område, på grunnlag av likestilling mellom menn og kvinner og uten hensyn til ekteskapelig status."

Stater som konvensjonen forplikter seg til å gjøre slutt på alle former for kvinnediskriminering. Dette inkluderer bl.a. å sørge for at lovverk og rettsystem ikke virker diskriminerende mot kvinner, å sørge for at kvinner har lik mulighet til å delta i det politiske og offentlige liv, og å gi kvinner samme tilgang til utdannelse, helsetjenester og arbeid som menn. Statene må sende periodiske rapporter til FNs Komité for avskaffelse av kvinnediskriminering om hva de har gjort for å etterleve konvensjonens forpliktelser.

Det er blitt arrangert fire internasjonale kvinnekonferanser siden 1975, og disse har bidratt til å sette kvinners situasjon på dagsordenen. Den første konferansen i Mexico City (1975) la bl.a. grunnlaget for at Kvinnekonvensjonen senere ble vedtatt. Konferansen var også starten på FNs tiår for kvinner, 1976-85, som satte opp tre hovedmål: likeverd, utvikling og fred. Siden har det blitt arrangert tre andre verdenskonferanser: I København, Danmark (1980), i Nairobi, Kenya (1985) og i Beijing, Kina (1995).

Handlingsplanen som ble vedtatt i Beijing tar for seg 12 områder som anses være de største hindrene for kvinners utvikling og som krever konkrete tiltak: Kvinner og fattigdom; utdannelse og opplæring av kvinner; kvinner og helse; kvinner og krig; kvinner og økonomi; kvinner, makt og beslutningsprosesser; institusjonelle mekanismer for å fremme kvinner; kvinner og menneskerettigheter; kvinner og media; kvinner og miljø; og jentebarn. I 2000 organiserte FN en spesialsesjon i Generalforsamlingen, Beijing +5, som oppsummerte hva som var blitt gjort i forhold til handlingsplanen, og hva som skal gjøres videre. Arbeidet med å bedre kvinners levekår og rettigheter fortsetter.

En rekke undersøkelser har konkludert at likestilling og utvikling henger sammen. En rapport fra Verdensbanken som ble lagt fram på Beijing-konferansen slo ettertrykkelig fast at ingen investeringer for vekst og utvikling i et land gir bedre avkastning enn å satse på utdanning, helse og sosiale goder for kvinner.

8. mars er den internasjonale kvinnedagen.

Vil du lese hele konvensjonen?

Kilder:
www.un.org/womenwatch/daw/followup/session/presskit/hist.htm
www.un.org/womenwatch/daw/cedaw/
www.fokuskvinner.no/Temasider


Verdenserklæringen

§ 2: Enhver har krav på alle de rettigheter som er nevnt i denne erklæring, uten forskjell av noen art, f. eks. på grunn av rase, farge, kjønn, språk, religion, politisk eller annen oppfatning, nasjonal eller sosial opprinnelse, eiendom, fødsel eller annet forhold.

Fakta

  • Kvinner utgjør 70% av verdens fattige og 2/3 av verdens analfabeter.
  • Kvinner eier bare 1% av all eiendom i verden, og får under 10% av verdens inntekter.
  • Kvinner arbeider 10-15 timer mer i uken enn menn, og 2/3 av tiden uten lønn.
  • Kvinner innehar bare 7% av ministerpostene i verden, og 14% av verdens lederstillinger.
  • Omlag hver fjerde kvinne i verden utsettes for vold i eget hjem, og vold er ansett som den største hindringen for jenter og kvinners utvikling.
  • Årlig rekrutteres over 500.000 kvinner fra fattige land til en voksende global sex-industri.
  • Unge jenter i sør utgjør i dag den største risikogruppen for HIV/AIDS smitte.
  • Krig gjør kvinner mer utsatt for kjønnsbasert vold og overgrep, tortur, prostitusjon og HIV/AIDS.