TEMA > Demokrati

Menneskerettigheter og demokrati er nært knyttet sammen. Menneskerettigheter har størst muligheter til å bli beskyttet og respektert i et demokrati, samtidig som det er vanskelig å tenke seg et demokrati uten respekt for menneskerettighetene.

Verken FN-pakten eller Verdenserklæringen om menneskerettigheter nevner demokrati spesifikt. Allikevel siktes det til et demokratisk styresett i Verdenserklæringens § 21 (og § 25 i Internasjonal avtale som er juridisk forpliktende for de stater som har ratifisert eller tiltrådt den.Konvensjon om Sivile rettigheter omfatter retten til liv, integritet, religionsfrihet, rettssikkerhet, ytringsfrihet, forsamlings- og foreningsfrihet, og bevegelsesfrihet. Politiske rettigheter skal sikre retten til å delta i sitt eget lands styre, dvs. stemmerett og retten til å stille til valg.sivile og politiske rettigheter).

Det er viktig å huske på at verken demokrati eller menneskerettigheter er en selvfølge mange steder i verden. Halvparten av verdens befolkning lever i stater uten demokratisk styresett, og for millioner av mennesker er menneskerettighetene ukjente og/eller uoppnåelige rettigheter.

Det finnes ingen egentlig definisjon på demokrati, eller enighet om hvilket system som er mest demokratisk. Dette er en evig pågående debatt, men det er likevel enkelte faktorer som må være tilstede for at et land skal kunne kalle seg demokratisk:

  • Det må avholdes frie og regelmessige valg.
  • Det må være stor grad av politisk deltakelse, uten at noen større sosiale eller kulturelle grupper, eller minoritetsgrupper, blir holdt utenfor.
  • De viktigste sosiale og politiske rettigheter som organisasjonsfrihet, ytringsfrihet og pressefrihet må være tilstede.
  • Det må være representasjon fra mange ulike grupper i samfunnet i viktige maktposisjoner.

Både når det gjelder demokrati og menneskerettigheter står individet sentralt. I demokratiet gir enkeltmenneskenes stemme og deltakelse legitimitet til utøvelsen av makt i samfunnet. Menneskerettighetene gir enkeltmennesket rettigheter overfor staten som staten har plikt til å respektere og oppfylle.

Vernet av individets som f.eks. rettssikkerhet, forsamlingsfrihet og ytringsfrihet står sentralt når man snakker om demokrati. Men oppfyllelsen av økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter er like viktige. Uten nødvendige goder som mat, husvære og utdanning har man lite overskudd til å delta i demokratiske prosesser.

Demokrati krever opplæring av alle individer i et samfunn, derfor blir utdanning en av de viktigste faktorene for utvikling av demokratiet. Lese- og skriveopplæring er viktig, og informasjon om demokrati og menneskerettigheter: Menneskene i et samfunn må rett og slett få vite at de har noen rettigheter, og lære hvordan de kan ta dem i bruk.


Verdenserklæringen

§ 21:
1. Enhver har rett til å ta del i sitt lands styre, direkte eller gjennom fritt valgte representanter.
2. Enhver har rett til lik adgang til offentlig tjeneste i sitt land.
3. Folkets vilje skal være grunnlaget for offentlig myndighet. Denne vilje skal komme til uttrykk gjennom periodiske og reelle valg med allmenn og lik stemmerett og med hemmelig avstemning eller likeverdig fri stemmemåte.

Visste du at...

Ordet demokrati kommer av to greske ord:

Demos - som betyr folk
Kratein - som betyr å styre

Fritt oversatt blir det da til folkestyre. Men hvordan "folket" har blitt definert gjennom historien er en annen sak.