FN > FNs hovedorganer

  • Generalforsamlingen er FNs øverste organ. Alle medlemsland er representert med én stemme.
  • Sikkerhetsrådet har hovedansvaret for å opprettholde fred og sikkerhet. Sikkerhetsrådet er det mektigste organet, og det eneste som kan vedta bruk av militærmakt. Rådet har femten medlemmer. Fem av disse medlemmene (USA, Russland, Kina, Frankrike og England) er faste, og har vetorett. å ha vetorett betyr at disse landene kan hindre et forslag i å bli vedtatt ved å legge ned veto, selv om det egentlig er flertall for forslaget i Sikkerhetsrådet. De ti andre medlemmene velges for toårsperioder, og medlemslandene bytter på å være med her. Norge var med i 2001 og 2002.
  • Det økonomiske og sosiale råd (ECOSOC) skal samordne alt som har med økonomi og sosiale spørsmål å gjøre. Dette kan for eksempel være å kjempe mot narkotika eller å hjelpe fattige land.
  • Tilsynsrådet ble opprettet for å sikre at områder som var kontrollert av andre fikk sin selvbestemmelsesrett tilbake. Da FN ble opprettet i 1945, levde drøyt en tredjedel av verdens befolkning i kolonier, og ble kontrollert av andre land. I dag er det få land som styres av andre land.
  • Den internasjonale domstol ligger i Haag i Nederland. Domstolen er FNs juridiske hovedorgan. Bare stater, ikke personer, kan bringe en sak inn for denne domstolen.
  • Sekretariatet kan ses på som FNs administrasjon, og jobber bl.a. med å iverksette det FN vedtar. På toppen av sekretariatet sitter Generalsekretæren.
  • Generalsekretæren er FNs øverste organisatoriske leder. FNs Generalforsamling utnevner generalsekretæren på Sikkerhetsrådets anbefaling. Han eller hun velges for en femårs periode, og kan gjenvelges. Den nåværende generalsekretæren heter Kofi Annan, og fikk Nobels fredspris i 2001. Generalsekretæren forsøker å hindre at konflikter oppstår, utvikler eller sprer seg.

FN organisasjonskart (engelsk): www.un.org/aboutun/chart.html