For henvendelser, kontakt Human Rights House Foundation på e-post: hrh@humanrightshouse.org
Makedonia
Sigøyneres liv skal bli bedre
Åtte østeuropeiske land ble i går enige om den første samlede plan for å stanse diskrimineringen av roma-folket. Les »
Rapport fra parlamentsvalget i Makedonia
På tross av at det forekom forsøk på å avspore valgprosessen, ble parlamentsvalget den 15 september i det store og det hele gjennomført i tråd med internasjonale standarder om frie og rettferdige valg, rapporterer Helsingforskomitéen. (Den norske Helsingforskomité, 18.11.02) Gå til »
Nei til amnesti for krigsforbrytelser
Human Rights Watch har sendt et brev til presidenten i Makedonia, der man uttrykker bekymring over en lov som kan gi amnesti for forbrytelser begått under fjorårets væpnede konflikt.(Human Rights Watch, 27.2.02) Gå til »
Rapport fra Makedonia
I samarbeid med søsterorganisasjonen i Makedonia organiserte Den norske Helsingforskomité en rundebordskonferanse for ikke-statlige organisasjoner (NGO'er) i Skopje 1 - 2 november. Formålet var å fremme samarbeid og koordinering mellom organisasjonene i den vanskelige politiske situasjonen som eksisterer i landet. Rapporten fra konferansen er nå klar. (Den norske Helsingforskomité, 7.2.02) Gå til »
Rundebordskonferanse i Makedonia
I samarbeid med søsterorganisasjonen i Makedonia organiserer Den norske Helsingforskomité en rundebordskonferanse for ikke-statlige organisasjoner (NGO'er) i Skopje 1 - 2 november. Formålet er å fremme samarbeid og koordinering mellom organisasjonene i den vanskelige politiske situasjonen som nå eksisterer i landet. (Den Norske Helsingforskomite, 30.10.2001) Gå til »
Makedonia kan overleve
Konflikten i Makedonia begynte ikke da det første skuddet ble fyrt mot makedonsk politi eller mot de albanske geriljakrigere våren 2001. Konflikten er en konsekvens av Makedonias manglende vilje til å sikre menneskerettighetene og løse minoritetsproblemer i landet. Det kan gå mot full krig, men mulige fredelige løsninger er ennå ikke prøvd. (AmnestyNytt, 2/2001) Gå til »
Makedonia: Bevegelsesfriheten må sikres
Retten til fri bevegelse må sikres slik at sivile som flykter fra kampene kan komme seg i sikkerhet, sier Amnesty International. Dette kravet går til alle involverte parter i den pågående konflikten. (Amnesty International, 15.06.01) Gå til »
Amnesty 2001
Amnesty Internationals årlige rapport om menneskerettighetsbrudd. (Amnesty International, 2001) Gå til »
Den makedonske delen av konflikten i Kosovo
Rapport om hvordan situasjonen i Kosovo spilte inn på situasjonen for menneskerettigheter og politikk i Makedonia. (Den norske Helsingforskomité, 1998) Gå til »
"Divided Communities" - ny rapport om Makedonia
6. april lanserer Helsingforskomiteen rapporten "Divided Communities -- A Study of Inter-Ethnic Relations and Minority Rights in Macedonia". Gjennom samtaler og intervjuer med representanter fra blant annet den albanske minoriteten og den makedonske majoriteten i landet, analyserer forsker Ingrid Vik bakgrunnen for krigshandlingene våren 2001, og på hvilken måte det makedonske samfunnet har vært preget av inter-etniske motsetninger siden landet ble selvstendig i 1991. (Den norske Helsingforskomité, 06.04.01) Gå til »