For henvendelser, kontakt Human Rights House Foundation på e-post: hrh@humanrightshouse.org
Øst-Timor
Ny seier for fredarbeidet
Nytt og viktig steg i fredprosessen i Sudan. Partene vil onsdag undertegne en avtale om fordeling av landets ressurser. Nå gjenstår bare spørsmålet om fordeling av makt og dessuten en løsning på det uavklarte spørsmålet om de tre områdene Abyei, Nuba Mountains og Southern Nile. Dermed håper og tror vi at det ikke er lenge igjen før hovedavtalen undertegnes, sier Kari Øyen, programkoordinator for Øst-Afrika i Kirkens Nødhjelp. Kirkens Nødhjelp 6.01.04 Gå til »
Indonesia: Mistenkt for vold på Øst-Timor vil snart navngis
Jakarta, Indonesia: Indonesias statsadvokat Marzuki Darusman uttalte på tirsdag at han vil innen få uker vil navngi en militæroffiser som mistenkt i forbindelse med masseopptøyene som fulgte fjorårets folkeavstemning om uavhengighet på Øst-Timor. (CNN, 13.3.2001) Gå til »
Human Rights Watch - Indonesia og Øst-Timor
Bakgrunnsstoff fra Human Rights Watch om situasjonen for menneskerettigheter på Indonesia of Øst-Timor. (Human Rights Watch) Gå til »
Demokratiet ankommer Øst-Timor
Det er veldig viktig at jeg stemmer. Jeg vet ikke hvem jeg skal stemme på, men jeg vet at jeg stemmer for nasjonens fremtid, sier den øst-timoresiske soldaten Carlos Pintu. Torsdag 30. august kan han og over 400 000 andre øst-timoresere gå til valgurnene, og landets entusiasme overfor sin demokratiske debut er enorm. Etter 500 år med portugisisk styre og 25 påfølgende år med indonesisk okkupasjon, skal Øst-Timor nå for første gang bestemme over seg selv. FN-sambandet (28.08.01) Gå til »
Ikke bare Øst-Timor
Fredsprisutdelingen har atter vendt verdens øyne mot det katolske Øst-Timor og storstaten Indonesia. Men Timor er ikke enestående, muslimske separatister preger Aceh på Nord-Sumatra, melanesiske opprørere konspirerer på Irian Jaya, Papua Ny-Guinea. Litt historisk kunnskap om øyene i Sørøstasia vil forklare mer av bakgrunnen for opposisjonen - og Indonesias bekjempelse av den skriver forfatter og historiker Nils Johan Ringdal. (Dagbladet, 09.12.96) Les »
Et varslet folkemord
FN-styrkene kom for seint. For seint til å redde tusenvis av liv. På Øst-Timor fikk prester og nonner, en håndfull ubevæpnete FN-folk og en motstandsgerilja på noen hundre mann i vel to uker ansvaret for å beskytte en befolkning av interne flyktninger, skriver førsteamanuensis og forfatter Elisabeth Eide. (Dagbladet, 28.09.99) Les »
Overgrepene fortsetter på Øst-Timor
Til tross for reformer som synes positive, utsettes sivilbefolkningen på Øst-Timor for overgrep fra indonesiske myndigheter. Situasjonen er for øyeblikket vanskelig for en utmattet befolkning. (3. Verdens Magasinet X, 2/99) Gå til »
Amnesty 2001
Amnesty Internationals årlige rapport om menneskerettighetsbrudd. (Amnesty International, 2001) Gå til »
Oversikt fra Amnesty: Øst-Timor
(På Engelsk) Oversiktssider for brudd på menneskerettigheter i Øst-Timor (Amnesty International) Gå til »
Et Fritt Øst-Timor søker støtte
(Av Ellen Hofsvang) Vi skal bygge en stat på Øst-Timor basert på frihet, demokrati og menneskerettigheter. Friheten vil vi se i lyset fra ufriheten under 400 år med kolonistyre 25 år med indonesisk overherredømme. (3. VERDEN MAGASINET X 2/00) Gå til »