For henvendelser, kontakt Human Rights House Foundation på e-post: hrh@humanrightshouse.org
Irak
Diplomatiets siste sjanse
USA har lagt fram et nytt forslag til FN-resolusjon om Irak. Det er gjort noen små endringer fra det forrige utkastet. Men gir Frankrike og Russland etter på et slikt grunnlag, vil det være en ren kapitulasjon. (Dagsavisen, 23.10.02) Les »
FN-Irak: Norge må stemme i samsvar med FN-pakten
FNs Sikkerhetsråd skal onsdag 16.10.02 og torsdag 17.10.02 drøfte resolusjonsforslag som kan gi USA autoritet til å gå til militært angrep på Irak. I et brev til utenriksminister Jan Petersen oppfordrer Stiftelsen Menneskerettighetshuset Norge til å stemme i samsvar med FN-pakten, og dessuten arbeide for en fredelig løsning på konflikten. (Stiftelsen Menneskerettighetshuset, 17.10.02) Gå til »
Iraks barn kjemper for livet
Ali er knapt et døgn gammel. Moren ligger utslitt, men smilende ved siden av. Far Alawi kikker stolt bort på sønnen. Foreldrene vet at deres nyfødte har en tøff kamp i vente. I dagens Irak dør ett av åtte barn dør før de rekker å fylle fem år. (Norges Røde Kors, 21.10.02) Gå til »
Ivareta menneskerettighetene i Irak
- Få menneskerettighetene inn i sentrum av debatten om Irak i Sikkerhetsrådet og opphev sanksjoner som bryter det irakske folkets rettigheter. Det er noen av kravene til norske myndigheter fra landsmøtet i Amnesty International Norge. (Amnesty International Norge, 07.10.02) Gå til »
Irak er tema når utenriksministeren møter Amnestys generalsekretær Irene Khan
Utenriksminister Jan Petersen skal diskutere Norges rolle i Irak-krisen med Irene Khan, generalsekretær i Amnesty International. Det skjer under Amnesty International Norges landsmøte i Ålesund lørdag. (Amnesty International Norge, 02.10.02) Gå til »
Hvem bryr seg egentlig om de irakske barna?
Menneskerettighetssituasjonen i Irak blir nå trukket frem av vestlige politiske ledere for å rettferdiggjøre en militær aksjon mot landet. Men denne selektive oppmerksomheten mot menneskerettigheter er intet annet enn en kynisk utnyttelse av menneskerettighetsforkjemperes arbeid, sier Petter Eide. (Amnesty International Norge, 26.09.02) Gå til »
USA/Irak:Ikke misbruk menneskerettighetene
I sin tale til FNs generalforsamling i går refererte president Bush flere ganger til irakiske myndigheters menneskerettighetsbrudd mot sin egen befolkning. - Irakernes menneskerettigheter har til nå ikke opptatt president Bush, sier Petter Eide, generalsekretær i Amnesty International Norge. - Men nok en gang blir menneskerettighetene brukt selektivt for å legitimere militære aksjoner. (Amnesty International Norge, 13.09.02) Gå til »
Kurdisk kvinne torturert i ærens navn
Still de som er ansvarlige for tortur mot Kajal Khidr for retten og gå imot æreskriminalitet. (AmnestyNytt, 1/2001) Gå til »
Ingen løsning for kurderne
Ti år er gått siden kurderne i Nord-Irak gjorde opprør mot Saddam Husseins terrorstyre. USA og Storbritannia tok på seg oppgaven å beskytte kurderne ved å opprette en flyforbudssone. Den internasjonale støtten har imidlertid uteblitt og kurderne er i stor grad overlatt til seg selv. Omlag 30 000 kurdere forlater hvert år sine hjem og søker beskyttelse og et bedre liv i Vesten. Siden 1998 har nærmere 6 000 av disse kommet til Norge. Men ettersom antallet kurdiske asylsøkere har økt, har norske myndigheters vilje til å gi beskyttelse avtatt. (Flyktningerådet, 08.08.01) Gå til »
Rapport om Nord-Irak
NOAS gjennomførte sammen med Flyktningerådet et 14 dagers opphold i Nord-Irak i perioden 21. april - 5. mai 2001. Oppholdet var likelig fordelt mellom de to hovedstedene innen det kurdiske selvstyreområdet. Den første uken var vi stasjonert i Sulaimania, som er styrt av Patriotic Union of Kurdistan (PUK), og den andre uken i Erbil, som er styrt av Kurdistan Democratic Party (KDP). Hensikten med reisen var å skaffe informasjon om sikkerhetssituasjonen generelt og om spesielt utsatte grupper. (NOAS, 27.06.01) Gå til »