For henvendelser, kontakt Human Rights House Foundation på e-post: hrh@humanrightshouse.org
Kronikkarkiv
Valgloven - fra galt til verre
Valglovutvalget bidrar til mytedannelsen om sterk partikontroll og liten velgerinnflytelse. Forslaget om å øke velgerinnflytelsen ved kommunevalg er et skritt i feil retning, som vil bidra til å forsterke negative sider ved dagens ordning. Sperregrensen på fem prosent ved stortings- og fylkestingsvalg vil hindre at tilfeldige utslag av noen få velgeres rettinger får samme betydning som ved kommunevalg. Men med ubegrenset rettemulighet er sperren lav, og det åpnes for flertallskupp. Slike kupp vil kunne skape mye vondt blod og undergrave hele valgordningens legitimitet, skriver Ottar Hellevik (Dagbladet, 29.03.01). Les »
Akademisk dugnad mot rasisme
Et skremmende, rasistisk drap har utløst en oppfordring til nasjonal dugnad mot rasisme. Universitetet som har forskning og formidling som en hovedoppgave, bør ha en rolle i denne sammenhengen fordi det er en vanlig oppfatning at hverdagsrasismen bunner i manglende kunnskap om andre folk og kulturer. Men i historisk perspektiv er det blitt formidlet adskillig kunnskap av tvilsom karakter, skriver psykiateren, professor emeritus Nils Johan Lavik. (Aftenposten, 21.03.01) Les »
Smugling med prostituerte
Menneskesmugling til prostitusjon er et av de mest presserende og komplekse menneskerettighetsproblemene i dagens Europa. Hvert år smugles det titusenvis av kvinner og barn til sexindustrien i mange europeiske land - i vest og øst. Dette skjer i økende grad også i Kosovo, skriver medarbeider i Helsingforskomiteen Sylo Taraku, i en kronikk i "Ny Tid" 9 mars 2001. (Den norske Helsingforskomité, 09.03.01) Les »
Hviterussiske spøkelser
I løpet av de siste to årene har fire fremstående personer i Hviterussland forsvunnet. Én opposisjonspolitiker, én general, én forretningsmann og én TV-journalist er blitt borte. Ryktene sier at de er drept av sikkerhetspolitiet på presidentens ordre. At de først er skutt og siden lempet fra helikoptre og ned i de store myrene sør i landet. Aage Borchgrevink i Den norske Helsingforskomité gir en skjønnlitterrær framstilling av situasjonen i Hviterussland. (Vinduet, 26.02.01) Les »
Oslo - friby for en iransk røst
Bystyret i Oslo vedtok i fjor, i jubileumsåret, å gjøre Oslo til en friby, en City of Asylum, etter at Venstre hadde foreslått det under budsjettbehandlingen i 1999. Det er Deichmanske bibliotek som skal forvalte ordningen, og det er en oppgave som passer utmerket til en slik institusjon, skriver Karsten Alnæs, formann i Forfatterforeningen. (Dagbladet, 05.02.01) Les »
Den overlagte uvitenhet
«Det er et paradoks at vestlige massemedier og intellektuelle, med sine idealer om uavhengighet og kritikk, gjennomgående er så blinde for maktspråket i egen kulturkrets, sriver Kaj Skagen.» (Dagbladet, 29.01.01) Les »
Ytringsfrihet, my ass!
Når politikere - uten å ha tenkt seg særlig nøye om - går ut og krever nye lover mot gamle problemer, er det som regel grunn til dyp skepsis. Men når regjeringen nå, etter Holmlia-drapet, sier den vil vurdere å forby nazistiske symboler og organisasjoner, kan jeg ikke med min verste uvilje se at det er noe problematisk ved dette - aller minst i forhold til ytringsfriheten, skriver Per Edgar Kokkevold. (Dagsavisen 03.02.01) Les »
Mediene, partiene og demokratiet
Med utgangspunkt i ei bok av den tyske filosofen Jürgen Habermas og rettsoppgjøret i Fremskrittspartiet reflekterer studierektor II Asle Rolland ved Handelshøyskolen BI i denne kronikken omkring stat og demokrati. (Dagbladet, 15.01.01) Les »
Om å bli dømt i Strasbourg
Advokatfullmektig Pål M. Andreassen tar i denne kronikken for seg Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg og avgjørelser i barnevernssaker: «At Norge blir dømt i Strasbourg, er alvorlig. Det er likevel ikke så alvorlig at myndighetene må begå et nytt menneskerettsbrudd for å legitimere det første.» (Dagbladet, 05.01.01) Les »
Jugoslavias folk: er forsoning mulig?
Folkegruppene i det tidligere Jugoslavia må gå inn i seg selv for å finne årsakene til hat og forbrytelser. De kan neppe klare det uten myndighetenes hjelp, skriver Enver Djuliman, leder for undervisningen i menneskerettighetene ved Den Norske Helsingforskomité, forfatter av boken "Den vanskelige forsoningen", som kommer ut i januar i det tidligere Jugoslavia, og selv flyktning fra Bosnia. (Aftenposten, 22.12.00) Les »