For henvendelser, kontakt Human Rights House Foundation på e-post: hrh@humanrightshouse.org
Kronikkarkiv
Et varslet folkemord
FN-styrkene kom for seint. For seint til å redde tusenvis av liv. På Øst-Timor fikk prester og nonner, en håndfull ubevæpnete FN-folk og en motstandsgerilja på noen hundre mann i vel to uker ansvaret for å beskytte en befolkning av interne flyktninger, skriver førsteamanuensis og forfatter Elisabeth Eide. (Dagbladet, 28.09.99) Les »
Handel og dårlig vandel
Norske myndigheter har de siste 20 årene bevisst tonet ned de massive bruddene på menneskerettene i Indonesia, av hensyn til norsk næringsliv, skriver Nils-Inge Kruhaug i denne kronikken. (Dagbladet, 23.12.96) Les »
Det sanne ansiktet
I tretti år har president Suharto styrt kjemperiket Indonesia med hard hånd, tidvis med jernhanske. Generalen kom til makta under et massemord på drøyt en halv million mennesker og fortsatte med å utrydde en tredel av innbyggerne i Øst-Timor, den tidligere portugisiske kolonien som Indonesia invaderte i 1975. Nå styrer Suharto det økonomisk sterkeste landet i Sørøst-Asia. I stedet for diplomatiske protester og økonomiske straffetiltak har utlandet, også lille Norge, svart med økonomiske investeringer og økt samhandel, skriver Einar Hagvaag i denne kronikken. (Dagbladet, 01.08.96) Les »
Urett vi godtar
Eric Cantona får 20 millioner kroner for å gå i Nike-sko. Arbeiderne i Indonesia får en krone og seksti øre i timen for å lage skoene. Shell ville ikke blande seg inn i Nigerias interne affærer og protesterte ikke mot at Ken Saro-Wiwa og åtte andre ble dømt til døden før de var hengt. Shell og Statoil har lukket øynene for uretten i Nigeria. Multinasjonale selskaper som Nike lager joggesko på slavelønn. Har vi noe ansvar for menneskerettighetene i andre land, spør Jan Tystad. (Dagbladet, 29.12.95) Les »
Utlendingsnemnda - rettssikkerhet på papir?
Under dekke av å lage en ordning som fremmer asylsøkernes rettssikkerhet, har myndighetene ved Utlendingsnemnda skapt et system som gir enkeltpersoner uinnskrenket makt over menneskeskjebner. Hensikten var god, praksisen er uholdbar. (Aftenposten, 21.8.2001) Les »
En kamp for demokrati for alle
Demokratiets mål er at flest mulig mennesker skal kunne delta i samfunnet med de samme rettighetene som alle andre og at alle skal ha muligheter til å påvirke sine omgivelser. Og dette er noe langt mer enn å tillate at folk kan avgi stemme ved politiske valg, skriver Nadeem Butt, leder av Antirasistisk Senter, i denne kronikken. (Antirasistisk Senter, 26.07.01) Les »
Kosovoflyktninger - hjem til hva?
Det er ikke uproblematisk å komme tilbake til det stedet man er blitt fordrevet fra. Dette bekrefter kosovoalbanske flyktninger, som både frivillig og mot sin vilje i stort omfang sendes tilbake til hjemlandet. Rune Berglund Steen , rådgiver i Norsk organisasjon for asylsøkere, og Sylo Taraku, rådgiver i Den norske Helsingforskomité og selv flyktning fra Kosovo retter kritisk søkelys mot Norges håndtering av saken. (Aftenposten, 30.07.01) Les »
Diskriminering - et demokratisk problem
I slutten av juni la Manneråk-utvalget fram den offentlige utredningen «Fra bruker til borger». Berit Vegheim var representant for Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon i utvalget, og påpeker her hvor oversett de funksjonshemmedes problemer er. De berøres knapt i media, de privatiseres - og funksjonshemmede kan utstenges fra viktige verv og stillinger, selv om det er samfunnets ansvar å la demokratiet gjelde også for dem. (Dagbladet, 25.07.01) Les »
Voldtekt som krigsforbrytelse
Det er historisk at Haag-domstolen slår fast at voldtekt er en forbrytelse mot menneskeheten, skriver Sylo Taraku og Aage Borchgrevink, rådgivere i Den norske Helsingforskomité i en kronikk i Stavanger-Aftenblad. (Den Norske Helsingforskomite, 6.7.2001) Les »
Jaget fra sine hjem og glemt
Uten press fra det internasjonale samfunnet på militærregimet vil den humanitære katastrofen i Burma vedvare. Enhver form for økonomisk forbindelse med Burma styrker militærjuntaen, fordi den kontrollerer all vesentlig økonomisk virksomhet i landet, skriver Atle Sommerfeldt, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp. (Dagbladet, 04.07.01) Les »