For henvendelser, kontakt Human Rights House Foundation på e-post: hrh@humanrightshouse.org
Kronikkarkiv
Etikk og investering - et norsk paradoks
Nordmenn er for lite opptatt av sin makt som eiere av Petroleumsfondet. Den enorme formuen gir Norge en unik mulighet til å påvirke verdens utvikling, påpeker Carlos Joly, direktør ved den internasjonale avdeling i Storebrand Kapitalforvaltning, med mastergrad i filosofi fra Harvard University. Kronikken gjenspeiler hans personlige synspunkter. (Aftenposten, 18.11.2001) Les »
Palestinske medier og håp om demokrati
Lokale medier kan spille en nøkkelrolle i en fremtidig palestinsk stat, men først må palestinske journalister ta ansvar og de palestinske myndighetene vise respekt for universelle menneskerettigheter.(Aftenposten, 22.10.2001) Les »
Kampen om Kinas muslimer
Kina har 55 nasjonale minoriteter. Den kanskje mest problematiske av dem er uigurene i Xinjiang. De er muslimer, og noen av dem skal ha hatt nære forbindelser med Osama bin Laden. (Dagbladet, 15.10.2001) Les »
Diktaturets siste utpost
Valgkampen foran presidentvalget i Hviterussland preges av myndighetenes informasjonsmonopol. Den eneste TV-kanalen i landet er fullstendig kontrollert av president Lukasjenkos administrasjon. Myndighetene har dessuten konfiskert produksjonsmaterialet til et av de største opposisjonelle trykkeriene, skriver russiskstudent Martin Paulsen. (Dagbladet, 4.9.2001) Les »
Rettssikkerheten i Utlendingsnemnda
Utlendingsnemndas oppdrag er å fatte vedtak i tråd med et politisk bestemt regelverk, skriver nemndas direktør Terje Sjeggestad i dagens kronikk. Han avviser kritikken mot Utlendingsnemnda som Ragnhild Sødahl fremsatte på vegne av 14 legmedlemmer i sin kronikk 21. august. Ifølge Sødahl gir ikke opprettelsen av klageorganet en reell ankemulighet. (Aftenposten, 3.9.2001) Les »
Ikke bare Øst-Timor
Fredsprisutdelingen har atter vendt verdens øyne mot det katolske Øst-Timor og storstaten Indonesia. Men Timor er ikke enestående, muslimske separatister preger Aceh på Nord-Sumatra, melanesiske opprørere konspirerer på Irian Jaya, Papua Ny-Guinea. Litt historisk kunnskap om øyene i Sørøstasia vil forklare mer av bakgrunnen for opposisjonen - og Indonesias bekjempelse av den skriver forfatter og historiker Nils Johan Ringdal. (Dagbladet, 09.12.96) Les »
Hvor går grensen for næringslivet?
Bør Norges regjering støtte norske bedrifter med offentlige midler for å sikre kontrakter for norsk næringsliv i land og regimer som har slike kjennetegn som det i Indonesia, spør Erling Borgen i denne kronikken. (Dagbladet, 10.12.98) Les »
Statoil og folkeretten
Norske bedrifter i utlandet har de siste årene blitt utfordret på miljøstandarder og forhold til menneskerettighetene. Men problemstillinger knyttet til folkerettslig omstridte prosjekter har blitt lite debattert. Statoil er engasjert i flere slike aktiviteter i land som VNorske bedrifter i utlandet har de siste årene blitt utfordret på miljøstandarder og forhold til menneskerettighetene. Men problemstillinger knyttet til folkerettslig omstridte prosjekter har blitt lite debattert. Statoil er engasjert i flere slike aktiviteter i land som Norske bedrifter i utlandet har de siste årene blitt utfordret på miljøstandarder og forhold til menneskerettighetene. Men problemstillinger knyttet til folkerettslig omstridte prosjekter har blitt lite debattert. Statoil er engasjert i flere slike aktiviteter i land som Indonesia, Kina, Vietnam, Russland, Khasakstan, Turkmenistan, Iran og Aserbajdsjan, skriver Tarjei Leer-Salvesen i NorWatch. (Dagbladet, 23.11.98) Les »
Asias krise: Globalisert røveri, lokalt despoti, nytt demokrati?
Det 20. århundre ble avsluttet med at historien vendte - også i Asia. Men utviklingen framover må unngå to fallgruver: elitestyrte strategier som ender i diktatur - og romantiske snarveier til demokrati som slår bakut. Vil vi håndtere globaliseringen må vi også forstå det lokale skriver Olle Törnquist, professor i statsvitenskap och utviklingsforskning, UiO. (Dagbladet, 22.02.00) Les »
Colombia og norsk selvbilde
Med et sideblikk til Norges rolle i andre fredsprosesser rundt om i verden, kommer kronikkforfatterne nærmere inn på de utfordringene Norge som fredsmekler står overfor i Colombia, skriver Roy Krøvel, forfatter og historiker, og Halldor Hustadnes, leder i Latin-Amerikagruppene i Norge. (Dagbladet, 31.05.00) Les »