For henvendelser, kontakt Human Rights House Foundation på e-post: hrh@humanrightshouse.org
Kronikkarkiv
Likestilling eller kvinnesak?
Skal vi ha kjønnskvoterte professorer og 40 prosents kvinneandel i næringslivets styrerom, bør vi også ha minst 40 prosents kvinneandel blant dem som avtjener førstegangstjenesten, skriver professor Eirik Grude Flekkøy, Universitetet i Oslo. (Dagbladet, 12.4.02) Les »
Slutt på straffrihet for verdens diktatorer
Verden står overfor et historisk vendepunkt - over 60 nasjoner ventes i dag å erklære seg bundet av en permanent internasjonal straffedomstol for masseovergrep. Dette vil muliggjøre en rask internasjonal reaksjon på slike forbrytelser, påpeker utenriksminister Jan Petersen . Les »
Veien til rettferdighet i Rwanda
Rwanderne ble sviktet i 1994 da verden tillot forbrytelser mot menneskeheten å skje og det sviket kan aldri rettes opp. Det er viktig at rwanderne ikke sviktes igjen. Rwanda må hjelpes til å gjennomføre det omfattende rettsoppgjøret og den viktige forsoningsprosessen som er i gang. (Den Norske Helsingforskomité/ Ny Tid, 12.4.02) Les »
Hvordan går det med Jugoslavia?
Det virker som om regimet i Jugoslavia ikke ønsker å avdekke sannheten, men gjøre alt for å legge fortiden bak seg, ubearbeidet. Mens Milosevic er i Haag, sitter mange av de som skapte hans regime, fremdeles med makten og definerer den ”nye politikken”. De ”storserbiske ideer” lever fremdeles i beste velgående med stor støtte, skriver Enver Djuliman. (Den Norske Helsingforskomité/ Klassekampen, 8.4.02) Les »
Å skyte sitt eget barn
Rettssaken mot Fadimes far er avsluttet etter et plutselig avbrudd. Årsaken var at en slektning tok på seg mordet. Avbruddet kan tolkes som uttrykk for at de omnipotente mennene rundt Fadime har feilbedømt sin dådskraft, og at deres møte med det svenske rettssystemet derfor ikke har gått riktig som de tenkte seg, skriver Eva Lundgren. (Bergens Tidende, 4.4.02) Les »
Lovtiltak mot terrorisme
Menneskerettighetene må også ses på som et sentralt virkemiddel i kampen mot terrorisme, skriver Bjørn Engesland og Gunnar M. Karlsen fra Den norske Helsingforskomité. (Dagbladet, 26.3.02) Les »
Fri presse eller hungersnød?
En sensurert presse kan ofte være vesentlig for om et land som Zimbabwe havner i sultkatastrofe eller ikke, skriver Thomas L. Myhrvold-Hanssen. (Klassekampen, 21.3.02) Les »
Kampen for verdens fattige
Hovedjobben med å gjennomføre en fornuftig politikk og utføre alle de ugjorte arbeidsoppgavene i privat og offentlig sektor, må utviklingslandene ta ansvar for selv, skriver direktør Tove Strand i NORAD. (Dagbladet, 15.3.02) Les »
Språk og mannsdominans
Menn og kvinner er formelt sett likestilte i Norge i 2002. Men er vi likeverdige? Verken økt satsing på likestilling i bedrifter eller økt kompetanse hos kvinner har ført til en jevnere fordeling av lederstillinger i likestillingslandet Norge, skriver psykolog Kari Bru. (Bergens Tidende, 8.3.02) Les »
Hvor langt tør vi gå?
Fattigdomsbekjempelse handler om så uendelig mye mer enn størrelsen på bistandsbudsjettet; viljen til å gi avkall på egne goder, blant annet, skriver Morten Rønning. (Klassekampen, 5.3.02) Les »