For henvendelser, kontakt Human Rights House Foundation på e-post: hrh@humanrightshouse.org
Kronikkarkiv
Religionsfriheten trues
Da europeiske statsmenn på 1800-tallet trakk opp Afrikas grenser med linjal, var dette kimen til konflikter mellom stammer og folkegrupper. Noen av dem pågår i en eller annen fasong den dag i dag. Uvitenhet og neglisjering av tradisjoner og tilhørighet gav Afrika et dårlig utgangspunkt. Ser vi tendenser til det samme i dag hva den religiøse dimensjon angår? spør Jon Magne Lund . (Vårt land, 6.6.02) Les »
Kvinnene på sakte fremmarsj i Algerie
Under valget sist fredag ble nitten kvinner valgt inn i parlamentet for regjeringspartiet FLN. For under ti år siden ble kvinner som hadde en karriere truet på livet, skriver Siss Vik. (Morgenbladet, 7.6.02) Les »
Berlusconis mediemassakre
Etter en blodig og diktatorisk prosess synes Silvio Berlusconis mediemakt i Italia å være uinnskrenket. Men det italienske demokratiet har betalt en høy pris, skriver Kjetil Lismoen. (Morgenbladet, 31.5.02) Les »
Muslimer i klemme
140 millioner er mange mennesker, og India er verdens nest største islamske land. Men de indiske muslimene er ikke mange nok, skriver Bjarte Botnen. (Vårt Land, 17.7.02) Les »
Barn har rett til å lære
Da skoleklokkene ringte inn i morges, sto 130 millioner av verdens barn utenfor. To av tre er jenter. Åtte av ti lever i konfliktområder. De har ikke noe tilbud om skole, verken i skyggen av et akasietre på landsbygda i Afrika eller i et krigsherjet Afghanistan, Gro Brækken, Generalsekretær i Redd Barna. (Dagsavisen, 12.6.02) Les »
Voldsopptrapping
Den første forutsetning for å forebygge vold, er å la folk se hverandre som folk. Som vanlige folk. Den annen forutsetning er å bygge opp tillit, skape personlige kontakter, finne fram til i det minste enkelte områder hvor man kan skimte felles interesser, skriver Professor Nils Christie. (Dagsavisen, 18.6.02) Les »
Selvmordsbomberen
Selvmordsbomberne er effektive og fryktede våpen mot Israel, men bakenfor ligger en dypere psykologisk forklaring på generasjoners valg: nedverdigelse eller martyrium, skriver psykiater Harald Ø. Reppesgaard. (Dagbladet, 30.6.02) Les »
Mennesker og monopol
Hiv/aids-medisiner vil stå i fokus under Barcelona-konferansen denne uka. Konferansen åpner i kjølvannet av rapportene om at både Kina og India står overfor enorme katastrofer på grunn av den raske spredningen. India vil i løpet av få år ha like mange hiv/aids-pasienter som det er hiv/aids-tilfeller i hele verden i dag, skriver Peter M. Johansen. (Klassekampen, 9.7.02) Les »
Uzuns frifinnelse
Beretningen fra sikkerhetsdomstolen i Diyarbakir er en solskinnshistorie, et ørlite skritt framover i det sisyfos-arbeidet internasjonalt ytringsfrihetsarbeid er. Det demonstrerer med all mulig tydelighet effektiviteten og kraften i denne kampens viktigste våpen: synliggjøring, skriver forlegger Anders Heger. (Dagbladet, 10.5.02) Les »
Demokratiet i Venezuela
«Når har vi å gjera med eit statskupp?» spurde Tim Weiner i The New York Times 14. april, same dagen som Hugo Chávez blei sett inn att som president i Venezuela etter det kortaste kuppet i Latin-Amerikas historie. Og Weiner svarte sjølv: «... når Washington seier at det er det,» skriv Johannes Nymark, førsteamanuensis ved Norges Handelshøyskole. (Bergens Tidende, 22.4.02) Les »