For henvendelser, kontakt Human Rights House Foundation på e-post: hrh@humanrightshouse.org
Kronikkarkiv
Dilemmaet Krekar
Mullah Krekar mener han er utsatt for et komplott iscenesatt av NRK og staten Norge. Det er han helt sikkert ikke. Men kurderens skjebne vitner om de mange dilemmaer han representerer, skriver Harald Stanghelle (Aftenposten, 19.09.02) Les »
Homofile innvandrere
I store deler av verden forstås homoseksualitet som handling, ikke som et identitetstrekk, skriver Geir Skogseth. (Dagbladet, 13.09.02) Les »
Til siste dråpe
Norge vil i framtida tjene mer penger på olje i borgerkrigsherjede Angola enn vi i dag gir i bistand til hele Afrika. Hvorfor er det så stille rundt Statoils virksomhet i den tredje verden? (Dagbladet, Magasinet 07.09.02) Les »
Fred i Sudan?
To generasjoner sudanere i sør har i praksis mistet alle muligheter for utdanning, og i befolkningen i sør er 80 prosent analfabeter, skriver Marit S. Hernæs. (Dagbladet, 21.8.02) Les »
Domstolen lar seg ikke stanse
En lov som åpner for invasjon av Nederland, er foreløpig siste tiltak i USAs kampanje mot Den internasjonale straffedomstolen, skriver stipendiat Ingrid Samset. Les »
Vestlig selvforherligelse og Islam
Når vestlige politikere skinnhellig klager over flyktningmiljøer dominert av patriarkalsk og gammeldags kultur, er det all grunn til å minne om hvem som stanset moderniseringsprosessene i 3. verden, skriver Peder M. Lysestøl. (Klassekampen, 24.5.02) Les »
Oljefondet - mer eller mindre etikk takk?
Den globale kapitalismen er grimmere enn noen nordmann kan forestille seg, men det er meningsløst å snakke om etiske investeringer som et mottrekk mot den. (Morgenbladet, 24.5.02) Les »
Sensur og patriotisk journalistikk
Da den amerikanske presidenten erklærte krig mot terrorisme, utløste han samtidig en myndighetenes krig mot pressen. I USA svarte de toneangivende mediene på angrepet med å overgi seg frivillig. Det var ikke amerikanske journalisters og redaktørers «finest hour», skriver Arne Strand. (Dagsavisen, 22.5.02) Les »
Asylinstituttet må beskyttes
Det finnes mange mennesker rundt i verden som søker å skaffe seg en bedre fremtid. Noen reiser fra sine hjemland på grunn av frykt for forfølgelse for blant annet politisk virksomhet, religiøs overbevisning, vedvarende krigshandlinger i hjemlandet eller - som noen kvinner - fra forfølgelse fra nær familie med offentlige myndigheter som passive eller aktive tilskuere. Dette skriver kommunal- og regionalminister Erna Solberg. (Bergens Tidende, 1.8.02) Les »
Samisk rettshjelp
Justiskomiteens krav kan bety dødsstøtet for den eneste samiske rettsinstitusjonen i landet, skriver professor Jon T. Johnsen. (Dagbladet, 10.6.02) Les »