For henvendelser, kontakt Human Rights House Foundation på e-post: hrh@humanrightshouse.org
Kronikkarkiv
Fredsprisvinneren som alltid har gått sine egne veier
Jimmy Carter, som ankommer til Oslo i dag, er en verdig vinner av Nobels fredspris. En uredd forkjemper for menneskerettighetene som alltid har vært trofast mot sine idealer, selv da de gikk på tvers av hans embede i Det hvite hus, mener SVERRE LODGAARD, direktør ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt. (Aftenposten, 08.12.02) Les »
Svake kjemper alene mot sulten
Hiv/aids i Afrika rammer samfunnets sterkeste: de unge voksne, og særlig kvinner, og svekker deres motstandskraft og mulighet til å hjelpe, skriver Hilde Frafjord Johnson. (Dagbladet, 01.12.02) Les »
Balkan er glemt - de skyter jo ikke på hverandre lenger
Etter å ha ruvet i nyhetsbildet gjennom ti år er Balkan plutselig blitt usynlig for oss, konstaterer Dag Halvorsen, norsk Øst-Europa-korrespondent gjennom snart 40 år. Balkan trenger fortsatt vår støtte, utviklingen der er avgjørende for stabiliteten i Europa, skriver han. (Aftenposen, 01.12.02) Les »
Islamsk reform!
Noen av de mest interessante uttrykk for islamsk reformtenkning finner vi i dagens Iran, skriver Kari Vogt. (Dagbladet, 27.11.02) Les »
Lang vei mot fred
I dag avholder Norge, på vegne av Sri Lankas myndigheter og De tamilske tigrene (LTTE), en internasjonal støttekonferanse for fredsprosessen i Sri Lanka, skriver Jan Petersen. (Dagbladet, 25.11.02) Les »
Hus som voktere av menneskerettigheter
La bygging av menneskerettighetshus blir vår neste store eksportartikkel som internasjonal pådriver for slike rettigheter, skriver Bernt Hagtvet. (Dagbladet, 13.11.02) Les »
Fangen i Kaukasus
Gjennom å manipulere informasjonen fra området har russiske myndigheter klart kunststykket å få konflikten til å forsvinne. Ikke minst er Tsjetsjenia et nederlag for media, skriver Aage Borchgrevink. (Dagbladet, 12.11.02) Les »
Det uutryddelige hatet
Utstøting av NS-barn i etterkrigsårene hadde sammensatte årsaker, men hvorfor ble isfronten så langvarig? spør professor emeritus i sosialmedisin Anders Gokstad.Han har erfaring fra hjepearbeidet for norske krigsfanger, og var også WHOs observatør under Vietnam-krigen i 1973. Nå deltar han som "krigsvitne" i reiser med Hvite busser (Aftenposten, 03.11.02) Les »
Sikkerhetsrådet - gått ut på dato?
Et angrep på Irak må ikke skje uten forankring i FNs sikkerhetsråd, sies det. Men hvem har egentlig makten i Sikkerhetsrådet? I FNs desidert mektigste og mest prestisjefylte organ sitter femten land. Men fem av Sikkerhetsrådets medlemmer har som kjent litt mer makt enn de andre: Frankrike, Kina, Russland, Storbritannia og USA. Ikke bare er de permanente medlemmer, de har også vetorett, skriver Kari Solhom. (FN-Sambandet, 31.10.02) Les »
Samisk demokrati på viddene
Ble Sametinget hva velgerne kunne håpe på? Et seminar om makt og demokrati nylig har avdekket at det er i ferd med å tape legitimitet i befolkningen, skriver John Gustavsen,frilansjournalist og forfatter med sjøsamisk bakgrunn. De som vil legge ned Sametinget, får vind i seilene, advarer han. (Aftenposten, 28.10.02) Les »