For henvendelser, kontakt Human Rights House Foundation på e-post: hrh@humanrightshouse.org
Kronikkarkiv
Sult uten CNN?
Mer enn 30 millioner mennesker i Afrika får ikke plass i mediene. Trenger vi en ny Bob Geldof for å mobilisere verdenssamfunnet til støtte for de sultrammede, spør Hilde Frafjord Johnson. (Dagbladet 27.02.03) Les »
Vann er nøkkelen til å bekjempe fattigdom
Godt over en milliard mennesker lever uten tilgang på rent drikkevann og grunnleggende sanitære forhold. De helsemessige og økonomiske følgene er store. Tallet skal halveres innen 2015, og Norge vil bidra med penger og ekspertise, skriver utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson. (Aftenposten 19.02.03) Les »
Juntaen sikrer seg penger
Økonomiske interesser får stadig sterkere innflytelse på verdenssamfunnets politikk overfor militærregimet i Burma, skriver Atle Sommerfeldt. (Dagbladet 10.02.03) Les »
De nye krigene
Det finnes et internasjonalt menneskerettighetsnettverk som stadig vil holde øye med krigsforbrytelser og massive menneskerettighetsbrudd. Med i denne mobiliseringen mot brutalitetene hører en konstant debatt om krigens nye former og begrunnelser. Den internasjonale opinion er bare i begynnelsen av et slikt arbeid, skriver Bernt Hagtvet, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. (Bergens Tidende 10.02.03) Les »
Vårt kollektive ansvar - nå Irak
Er det noen som kan forestille seg hva bombing betyr, hva det betyr hver eneste dag å forsøke å sovne med vissheten om at du kanskje ikke vil leve i morgen, skriver psykolog, dr. philos. Atle Dyregrov og psykolog Magne Raundalen, Senter for Krisepsykologi, Bergen. (Aftenposten 04.02.03) Les »
Europas menneskeretter møter motbør i Russland
Normene i internasjonale og nasjonale lover blir ikke gjeldende i Russland før hele den offentlige administrasjonen reformeres, skriver Louis Skyner, dr. juris fra Universitetet i Cambridge. Han er tilknyttet Senter for Europarett ved Universitetet i Oslo og Instituttet for lov og offentlig rett i Moskva. (Aftenposten 23.01.03) Les »
Den skakkjørte "ære" - en seiglivet mørkemakt
På denne tid i fjor ble svenskkurdiske Fadime "æresdrept" av sin far. De tragiske skuddene som falt i Uppsala, utløste en bred debatt om integrering. Likevel tyder lite på at "ærens" destruktive makt er svekket i sentrale innvandrermiljøer, skriver Hege Storhaug. Hun leder "Human Rights Service", en gruppe som særlig arbeider for innvandrerkvinners rettigheter. (Aftenposten 22.01.03) Les »
Det irakiske dilemmaet
I konflikten mellom Bush-administrasjonen og Baath- regimet i Bagdad har interessene til den irakiske opposisjonen vorte skove i bakgrunnen, skriv rådgivar for Midtausten i Norsk Folkehjelp, Ketil Volden. (Norsk Folkehjelp 06.01.03) Les »
Høyesterett frifinner nazistisk hets
Høyesterett har avsagt, med dissens blant dommerne, en dom som går ut på at nynazistisk jødehets er i samsvar med ytringsfriheten. Dommen bygger på sviktende grunnlag, fordi all erfaring viser at nazistisk jødehets og ... (Aftenposten 03.01.03) Les »
Like behov - ulike rettigheter?
Det bør være en innvandrerkvinnes individuelle behov som avgjør hvilket tilbud om kvalifisering hun får, skriver Manuela Ramin-Osmundsen. (Dagbladet 11.12.02) Les »