For henvendelser, kontakt Human Rights House Foundation på e-post: hrh@humanrightshouse.org
Kronikkarkiv
Juridisk tåkelegging om krigen
Lite av det som er skrevet om Irak-krigen, bygger på sikre juskunnskaper, mener høyesterettadvokat Gunnar Nerdrum, vernepliktig krigsadvokat gjennom 20 år. I begynnelsen av april deltok han i kongressen til den internasjonale foreningen The International Society of Military Law and the Law of War, som fant sted i Roma. (Aftenposten 24.04.03) Les »
I sakte marsj framover
Mye er blitt bedre for iranske kvinner: De er aktive i arbeidslivet, kan ha lederjobber og er i flertall blant studentene. Men det er fremdeles billigere å drepe en kvinne enn en mann. (Klassekampen 24.04.03) Les »
Her er enormt med hellig harme
Oriana Fallaci glemmer at for Europa er nettopp toleranse og respekt for mangfold essensen i menneskerettighetstradisjonen, skriver Bernt Hagtvet, professor i statsvitenskap, UiO. (Bergens Tidende 19.04.03) Les »
Hindrer asylretten godt flyktningarbeid?
Flyktningedebatten i Norge er en asylsøkerdebatt med nasjonalt perspektiv, den er svær endimensjonal. Vi må debattere alternative løsninger til dagens politikk, skriver mottaksleder Tor Einar Høystad. (Dagbladet 08.04.03) Les »
"Veikart" til fred - eller endeløs strid?
Vilkårene i "veikartet" til fred i Midtøsten presentert av president George W. Bush nylig, tenner ikke håp om at volden og undertrykkelsen av palestinerne tar slutt, skriver tidligere statsminister Kåre Willoch. Norge kan ikke godta at kravet om israelsk tilbaketrekning fra hele Gaza og Vestbredden fravikes i forhandlinger med Israel, mener han. (Aftenposten 03.04.03) Les »
Bergen og menneskerettene
Bør Bergen vurdere tiltredelse til Det europeiske charter for beskyttelse av menneskerettighetene i byen? spør førsteamanuensis Lars Petter Soltvedt, Høgskolen i Buskerud i denne kronikken. (Bergens Tidende 01.04.03) Les »
FN overlever Irak-krisen, men må fornyes
Uenigheten om Irak har splittet Sikkerhetsrådet. Nå kjemper FN for å få en sentral rolle i gjenoppbyggingen av landet etter krigen. FN klarer seg gjennom krisen, men bør revurdere sammensetningen av Sikkerhetsrådet, vetoretten og begrepet "suverenitet", skriver forsker Espen Barth Eide. (Aftenposten 28.03.03) Les »
Én lov for Kong Salomo
Plutselig har myndighetene i USA oppdaget folkerettens velsignelser. De fører kanhende en ulovlig krig mot en suveren stat, men da fem av soldatene deres ble paradert foran irakiske fjernsynskameraer på søndag, klaget forsvarsminister Donald Rumsfeld øyeblikkelig at «det er i strid med Genève-konvensjonen å vise bilder av krigsfanger på en måte som er ydmykende for dem». (Klassekampen 28.03.03) Les »
- Ingen rettferdig krig
- Det ser ut til at USA er fast bestemt på å gjennomføre militære aksjoner som er nesten uten sidestykke i siviliserte nasjoners historie, skriver fredsprisvinner Jimmy Carter i et kraftig oppgjør med president George W. Bush. (Dagbladet 12.03.03) Les »
Hvilken fred for folket i Irak?
Følelsen av ikke å bli forstått av Vestens velmenende debattanter og aksjonister er sterk i det sivile samfunn i Irak, skriver Trude Falch, Norsk Folkehjelps stedlige representant i iraksk Kurdistan. Frykten for Saddams regime overstiger frykten for krig. En million mennesker er døde fordi FN i flere tiår har lukket øynene for Saddams overgrep mot egen befolkning. (Aftenposten 06.03.03) Les »