For henvendelser, kontakt Human Rights House Foundation på e-post: hrh@humanrightshouse.org
Kronikkarkiv
Statoils dilemma i Aserbajdsjan
Statoil ønsker å fremstå som en foregangsbedrift blant oljeselskaper i etikk- og miljøspørsmål, men utfordringene virker nærmest ugjennomtrengelige i Aserbajdsjan. Menneskerettighets- og miljøvernorganisasjoner retter massiv kritikk mot oljeselskapenes engasjement i landet; er kritikken berettiget, eller er det kanskje andre aktører kritikken bør rettes mot? Dagbladet 17.11.03 Les »
Samarbeid over grensene tvinger seg frem
I 2000 var det 115 millioner barn i verden, de fleste av dem jenter, som ikke fikk noen som helst form for skolegang. Utdannelse og forskning er definert som det enkelte lands anliggende, men internasjonalt samarbeide tvinger seg frem, skriver utdannelses- og forskningsminister Kristin Clemet. Aftenposten 12.11.03 Les »
Nødvendige reformer i FN
Generalsekretær Kofi Annan ønsker omfattende reformer av FN-systemet. Behovet er utvilsomt, noe ikke minst det siste årets begivenheter i og rundt Irak har vist. Verden trenger et FN som er i stand til å håndtere de trusler og utfordringer verden vil stå overfor i det 21. århundre. I dag har vi et FN som gjenspeiler maktforholdene på slutten av 1940-tallet. Det duger ikke lenger. Dagsavisen 10.11.03 Les »
Geriljakrig
Independent-journalisten Robert Fisk, som også skriver for Klassekampen, var blant de første som påpekte det: USA er i ferd med å bli engasjert i en klassisk geriljakrig i Irak. De siste aksjonene mot Rashid-hotellet, som nesten drepte visforsvarsminister Paul Wolfowitz, og mot Internasjonale Røde Kors i Bagdad, bekrefter dette med all ønskelig tydelighet. Klassekampen 30.10.03 Les »
Skjerpet kamp mot omskjæring
Kjønnslemlestelse er i Mali er preget av taushet. Dette er til stort hinder for arbeidet mot skikken. Taushet er uttrykk for forsiktighet, ærbarhet og stolthet i landet vårt, men vi kvinner lider i taushet på bekostning av slike «verdier», forteller Kadidia Aoudou fra organisasjonen mot kjønnslemlestelse i Mali. Dagbladet 27.10.03 Les »
Elever med slør
I Norge er det fritt frem for å bruke burka eller annen religiøst betinget påkledning og utsmykning. Det er om å gjøre ikke å provosere frem offentlig regulering av dette forholdet. Bergens Tidende 26.10.03 Les »
Årets fredspris: et håndslag til kvinner i undertrykte land
Vestens kvinnebevegelse har lett for å betrakte asiatiske og afrikanske kvinner ovenfra og ned, som lite utviklede og usiviliserte. De tror de må lære oss å kjempe, for de vet best. Derfor er Nobelprisen til Shirin Ebadi et fremragende håndslag til den kamp som føres av kvinner i den tredje verden, skriver Susan Rakhsh. Hun kommer opprinnelig fra Iran, og er i dag rådgiver på MiRA-senteret for innvandrer- og flyktningekvinner og flyktningekonsulent for Oslo kommune. Aftenposten 27.10.03 Les »
Aserbajdsjan
Aserbajdsjan er et land der både Norge og USA har betydelige interesser, så vel knyttet til utvinning som til frakt av olje. Det er lett å falle for fristelsen til å oppnå en kortsiktig gevinst ved å satse på stabilitet framfor rettssikkerhet. Det har ikke den norske ambassaden gjort. Derved holder den de beste humanistiske prinsipper fra norsk diplomati i hevd. Dagbladet 27.10.03 Les »
Vitne til en krigsforbrytelse
Denne uken ble Morgenbladets faste bidragsyter i Gaza vitne til det som mange omtaler som det verste israelske angrepet siden Jenin, og som Amnesty International kaller en krigsforbrytelse. Morgenbladet 17.10.03 Les »
Store bistandspenger gir stor korrupsjon
Når pengene sitter løst til bistand eller investeringer i fattige land, blir verdier og sosiale nettverk satt i skyggen, og de raske penger skaper perfekt grobunn for korrupsjon, skriver TRYGVE REFSDAL. Han har arbeidet for nordiske bistandsorganisasjoner og FN med naturressursforvaltning og utdanning i en rekke uland, blant dem Tanzania, Nepal, Etiopia, Uganda og Somalia, og er nå daglig leder for Skjervheimseminaret. Aftenposten 20.10.03 Les »