For henvendelser, kontakt Human Rights House Foundation på e-post: hrh@humanrightshouse.org
Kronikkarkiv
Bistand og demokratibygging
I år går verdens tre største demokratier til valg, India, USA og Indonesia. Indonesia er spesielt viktig sett fra en strategisk synvinkel. Hvis det nyfødte demokratiet kan konsolideres og fordypes, ville det være en historisk seier for folkestyret med konsekvenser langt utenfor landets egne grenser. Dagbladet 1.4.04 Les »
Prisen for krigen i Irak
Det er nå et år siden krigen startet i Irak. Det positive er at Saddam Hussein sitter i fangenskap og at hans despotiske regime er fjernet. Spørsmålet er om det er verdt prisen. Dagsavisen 19.3.04 Les »
Et demokratisk nei til demokrati
I vestlige land dyrkes håpet om en gjennomgripende demokratisering av den islamske verden. I Iran vil det neppe skje med det første. Aftenposten 24.2.04 Les »
Vår kamp mot kjønnslemlestelse
På denne dato markeres for første gang en FN-dag viet kampen mot kjønnslemlestelse, et samfunnsonde som ødelegger livet for kvinner i 29 afrikanske land, ifølge Verdens helseorganisasjon. Blant de kvinner som nå bryter tausheten er Fatuma Abdi Muhamed, som her beskriver hva hun og over 100 millioner medsøstre er blitt utsatt for. Hun er utdannet sykepleier og sosialarbeider, og har i flere år vært brukt av Kirkens Nødhjelp som rådgiver for kjønnslemlestelse i Gedo-regionen i Somalia. Aftenposten 6.2.04 Les »
Ikke glem Liberia
Sommeren 2003 var verdens oppmerksomhet rettet mot borgerkrigen i Liberia. Daglig var det reportasjer i norske medier fra kaotiske gatekamper i landets hovedstad Monrovia. Liberias historie og politikk ble analysert, og de få i Norge som hadde arbeidet med landet var plutselig etterspurt i aviser, radio og TV. Dette var situasjonen frem til den daværende presidenten Charles Taylor dro i eksil til Nigeria den 11. august i fjor. Da forsvant all oppmerksomhet. Dette betyr ikke at krisen dermed var over. Utfordringene er fortsatt enorme, og hvis ikke man nå lykkes i og bringe fred, forsoning og utvikling til landet er vi redd Liberia ender opp som et nytt «Somalia». Dagbladet 2.2.04 Les »
Religion og menneskerettigheter
Både Norge og EU diskuterer for tiden forholdet mellom religion og statsmakt. I Norge er statskirkeordningen på dagsorden, og EUs grunnlovskonvent diskuterte om kristendommen skulle nevnes - og hvordan. Vår hjemlige debatt har mye å hente fra en etterrettelig og grundig refleksjon om Europas og EUs erfaringer med religion, toleranse og menneskerettigheter. Dagbladet 15.1.04 Les »
Ord som våpen
Vokt dere for ordene. For ordene kan fordreie virkeligheten. For nøyaktig ett år siden karakteriserte jeg hypermakta USA som ondskapens kakse på denne spalteplassen. USAs president hadde, fra FNs talerstol, utpekt hovedfiendene som ondskapens akse: Irak, Iran og Nord-Korea. At den rikeste og mektigste rustet til krig mot Irak, ga meg ordspillet som viser hvor lett det er å bruke ord som våpen. Krigen så mange advarte mot, kom i mars måned. Det nye året blir ikke mindre nifst enn 2003, og det kan være nyttig å vokte seg mot ordbruken som benyttes. Både fra styresmakt og medier. Dagbladet 31.12.03 Les »
Symboler til alvorlig besvær
Forslaget fra en fransk kommisjon om å forby skoleelever å bære symboler og klesdrakt som markerer en persons religion på en "iøynefallende" måte, har skapt bølger lenge før det i går ble fremlagt. De aller fleste har tolket forslaget som et forbud mot hijab, hodeplagget eller skautet som mange muslimske kvinner bærer. Men forslaget er mer omfattende enn som så. Jøder vil ikke kunne bære sin kalott, kippa, og kristne kan ikke bære for store kors - vel å merke i den tiden de går på skolen. I Frankrike, der prinsippet om en sekulær stat har vært strengt håndhevet siden revolusjonen, foreslås det nå at skillet mellom stat og religiøse samfunn skal lovfestes. Aftenposten 12.11.03 Les »
Shirin Ebadi er ikke alene
For første gang får en muslimsk kvinne Nobels fredspris. Shirin Ebadi gikk fra å være en forholdsvis ukjent advokat og kvinneaktivist til å bli en verdenskjent fredsprisvinner. Valget av Ebadi er blitt hyllet både fordi hun er muslim og fordi hun er kvinne, skriver Marianne Bøe, hovedfagsstudent i religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen om iransk kvinneaktivisme. Bergens Tidende 9.12.03 Les »
Kampen mot Hiv/aids
Når vi idag markerer verdens AIDS-dag, kan vi ikke feire at kampen mot HIV og AIDS er i ferd med å bli vunnet. I Det sørlige Afrika ser vi en massiv effekt av epidemien. Men HIV/AIDS gjelder ikke bare de andre. Det gjelder også oss. HIV/AIDS er en global krise, men samtidig et problem med løsninger. Heldigvis er det mange gode krefter som settes inn i kampen mot vår tids svartedau-epidemi. Dagbladet 1.12.03 Les »