menneskerettigher.no

-den norske menneskerettighetsportalen

Denne portalen blir på det nåværende tidspunkt ikke oppdatert.
For henvendelser, kontakt Human Rights House Foundation på e-post: hrh@humanrightshouse.org

Kronikkarkiv

Side  « ... 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 ... »

Destillert ondskap

onsdag 23. juni 2004

Jeg vil ikke dø, jeg vil ikke dø, skrek den sørkoreanske forretningsmannen Kim Sun-il. Han ble tatt som gissel i Irak. I går ble det offentliggjort at han er henrettet. TV-bildene av mannens dødsangst, og bønn til koreanske soldater om å forlate Irak, er vist igjen og igjen i alle verdens hjørner. Akkurat slik gisseltakerne ønsket seg. Dagbladet 23.6.04 Les »

Kongos kunstige grenser årsak til vedvarende vold

tirsdag 22. juni 2004

Kongos problem er ikke at grensene ikke respekteres av omverdenen, men snarere at de ikke respekteres av de som bor innenfor disse grensene. De nåværende grensene ble ofte fastsatt med linjal av beduggede europeere på slutten av 1800-tallet, og det ble ikke tatt hensyn til splittelse av fellesskap basert på for eksempel språk eller religion, skriver statsviter Silje Trollstøl. Aftenposten 22.6.04 Les »

En sikh som leder skaper forsoning i India

tirsdag 15. juni 2004

Etter valget i India nylig tilskyndet Indira Gandhis svigerdatter Sonia Gandhi til at sikhen Manmohan Singh ble statsminister. Med dette ble grunnen lagt til nasjonal forsoning. Dype sår hadde oppstått i forholdet mellom sikhene og rikets ledelse etter Indira Gandhis angrep på sikhenes gylne tempel, og etter at Indira Gandhi senere ble drept av to livvakter som var sikher, fulgt av et blodbad. Nå er disse sår på vei til å gro, skriver Knut A. Jacobsen, professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Aftenposten 15.6.04 Les »

Farlig oppdrag i Afghanistan

fredag 28. mai 2004

Krigens og også fredsoppdragets alvor er kommet oss nær inn på livet gjennom den tragiske hendelsen i Afghanistan søndag kveld. Aftenposten 26.5.04 Les »

Respekt for krigens regler

mandag 10. mai 2004

OVER HELE VERDEN vekker påstanden om mishandling av krigsfanger i Irak raseri og avsky. Denne reaksjonen er naturlig og en konsekvens av menneskehetens ønske om å ivareta et minimum av humanitet og moral selv i den verst tenkelige situasjon - krig. Verden har blitt enige om å følge et regelsett som i konfliktsituasjoner skal beskytte dem som ikke, eller ikke lenger, tar del i krigføringen. Sivile, syke og sårede og krigsfanger er beskyttet, og skal ikke utsettes for angrep. Når disse reglene brytes, har alle en plikt til å reagere. Dagbladet 10.5.04 Les »

Mer kynisk USA-politikk

torsdag 06. mai 2004

HVA FÅR NORGE IGJEN for å være en nær alliert av USA? Norsk utenrikspolitikk bør utvike en «egen-nyttelinje» der Norge kan vurdere å være hjelpsomme dersom USA er nyttig for Norge. Er USA unyttige bør ikke Norge være utpreget hjelpsomme. Dagbladet 6.5.04 Les »

Sør-Afrikas nye utfordring

onsdag 21. april 2004

Det styrende parti i Sør-Afrika, ANC, er blitt altoverskyggende etter valget på ny nasjonalforsamling før helgen. Resultatet viser at partiet har tatt rundt 70 prosent av stemmene. Dermed er det ingen av de andre partiene som har noen mulighet til å utfordre ANC, og president Thabo Mbeki, som blir gjenvalgt når den nye nasjonalforsamlingen kommer sammen i neste uke. Aftenposten 18.4.04 Les »

Jødehat - nytegnet vrengebilde

onsdag 07. april 2004

Noen norske jøder er redde, de fleste bekymret og mange opprørt. De har grunn til det. For også i Norge ser vi klare tegn til det jødehat som igjen sprer seg over Europa. Mer sammensatt enn tidligere - men like heslig. Aftenposten 7.4.04 Les »

Sudans tragedie i skyggen

tirsdag 06. april 2004

Minst en milliard kroner, og en politisk vilje som ikke kan måles i penger - det er det som må til for å hindre verdens verste humanitære katastrofe fra å utvikle seg fullt ut, sier FNs visegeneralsekretær Jan Egeland. Aftenposten 6.4.04 Les »

Vestens selvbedrag i Kosovo: Prisen kan bli for høy

mandag 05. april 2004

Vesten tviholder på en livsløgn i sin holdning til Kosovo. De ansvarlige for FN-administrasjonen og de internasjonale styrker lukker øynene for at det albanske samfunn i provinsen er dominert av en kriminell elite, med bånd til politiske ekstremister og væpnede grupper. De internasjonale myndigheter våger ikke ta konflikten med disse krefter, og bidrar selv til korrupsjon, samtidig som ny etnisk rensing går sin gang, skriver Ljubisa Rajic. Han er professor i nordiske studier ved universitetet i Beograd, og tilhørte opposisjonen mot Milosevic-regimet. Aftenposten 5.4.04 Les »

Side  « ... 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 ... »

Human Rights House

menneskerettigheter.no
er drevet av
Human Rights House Foundation

Snarveier